Featured

CRS | Team Tejasvi | Vanshah Sahaya



Published
Golaghat (Assam) is prone to riverbank erosion and floods because of
hydro-meteorological and topographical characteristics of its basin. Dhansiri riverbank erosion is one of the main causes of recurring floods. Displaced families, drowning people, destroyed homes, and loss of cattle and livelihood makes the living conditions in Golaghat difficult.
Team Tejasvi 2.0 along with our project partner SEEDS India has designed a net-zero community resilience shelter “Vanshah Sahaya”, which aims to provide shelter to approx 130 people at the time of disasters, and their cattle. Locally available natural resources like bamboo, rice husks make our shelter unique, eco-friendly and cost-efficient. Salient features of our shelter include net-zero energy and water efficiency, natural ventilation, provision of a storeroom to stack non-perishable food items, medical facilities, cattle shelter, IT cell, flood and earthquake resilience.
As floods are the most frequent cause of disruption at the site, our design
incorporates a mix of both structural and mitigation measures to make it flood resilient. Floods are generally caused by dam overflow due to heavy rains during the monsoon season. The structure is designed to withstand both heavy rains and standing/moving water flow. Our design has undergone iterative structural analysis to find and check displacement of structural members, the structural strength of the building, and internal forces.
Taking into account the site context, it is proposed that the structure is planned to be raised on stilts following a geometric pattern to ensure optimum use of space to accommodate as many people during the floods. The entry to the structure is N-E facing, ensuring maximum daylight. The service core, namely toilets and staircase is planned in the South-West zone of the site. Other areas on the stilt include the community kitchen and dry storage adjacent to it. With a medical room separated by a collapsible wall from the central community gathering area. Spaces on the first floor have the provision of a small IT cell with
4 computer units for aid to local people.

A double-height is created in compliance with the stack effect by providing a cut out on the first-floor slab ensuring oneness and visual connection between multiple floors. It also acts as a buffer space between the male and female dormitories. The service areas namely, the control room and electrical room are provided at the terrace level for the installation of battery backups and other crucial components for the solar panel network. Gable roof with thatch covering supported by wooden truss structure with its pitched sides is used for channelising the rainwater runoff.

The shelter works differently during and before the disaster. In a non-disaster scenario, it has a provision of a community kitchen with a community area anda medical room for the local people. Room for female self-help groups and handicrafts, a room for toddlers and a small library is also provided for the local people. During disasters, these areas are converted to male and female dormitories.
Water efficiency and stormwater management are the prominent challenges in designing community resilience shelters. Generally, at the time of disasters, the municipal water supply gets disrupted, but our adequate strategies to recycle water have helped us in reducing 25% dependence on municipal water supply.
This has been achieved by adequate recycling of rainwater, greywater and usage of water-efficient fixtures. Our proposed rain-water harvesting filters (90% efficiency), and greywater treatment systems (75% efficiency) are cost-effective and sufficient to meet our demand during and post floods. Moreover, to enhance water quality, a facility for dosing disinfectants has also been made.

Deep construction has been avoided due to earthquakes and contours has been provided on our site to manage the accumulation of storm water.
The energy-efficient light placement was obtained after efficient lighting
simulation. Selected Passivated Emitter and Rear Cell (PERC) panels are used as solar panels in our building. PERC panels allow greater solar energy collection in a smaller physical footprint, which makes them ideal for limited space. PERC solar panels excel particularly well in both high-heat environments and low-light environments, with about a 3% increase in inefficiency. To maximize the solar energy being harvested, the use of a maximum power point tracking algorithm is also implemented.
Team Tejasvi stands with the lives of communities in distress, and aspires to contribute in achieving Sustainable Development Goals, and as professionals ready to save the planet through the effects of climate change.
Category
Management
Be the first to comment